h

Total pompt geld in dictatuur

3 februari 2006

Total pompt geld in dictatuur

De SP wil samen met Burma Centrum Nederland aandacht vragen voor de in wantoestanden in Birma en de steun Total aan de militaire dictatuur. De SP, BCN en andere ondersteunende Nederlandse organisatie maken deel uit van een groter internationaal netwerk van groeperingen die zich inzetten voor Birma. Deze maand markeert een jaar van internationale actie tegen Total. Vanvond deelde actievoerders van de SP Vlaardingen flyers uit aan de klanten van het Total tankstation langs de A20. Hierin deden zij een oproep om vooral niet bij Total te tanken. Ook is er, doormiddel van een brief, aan de tankhouder zelf gevraagd om in protest bij zijn baas te gaan.

Total pomp langs de A20
SP actievoerder delen pamfletten uit bij het Total tankstation aan de A20 tussen Maassluis en Vlaardingen

Tijdens deze campagne zijn in Nederland verschillende acties gevoerd. Er is actie gevoerd bij het hoofdkantoor van Total in Voorburg, er zijn acties geweest bij een aantal pompstations en er zijn informatieve mailings uitgegaan naar de managers van pompstations. De campagne gaat door totdat Total bekend heeft gemaakt zich te zullen terugtrekken uit Birma en daar niet langer gasvelden te zullen exploiteren en een verklaring aflegt dat het geen nieuwe investeringen in dictatoriaal Birma zal doen.

De campagne van de internationale coalitie heeft effect gehad. Zo heeft Total een schadevergoeding betaald aan 8 Burmese vluchtelingen in Frankrijk; een eerste gebaar, maar nog volstrekt onvoldoende. Zij waren slachtoffers geworden van de aanleg van de pijpleiding van Total van een gasveld naar Thailand. De aanleg van deze pijpleiding ging gepaard met grove schendingen van de mensenrechten als dwangarbeid, gedwongen verhuizing, marteling en verkrachting; duizenden mensen zijn hiervan het slachtoffer geworden. Ook nu nog zijn mensenrechtenschendingen in het pijpleidinggebeid aan de orde van de dag.


De harde cijfers van een dictatuur

1618441 Aantal Burmese vluchtelingen
69963 Aantal Burmese kindsoldaten
1348 Aantal politieke gevangenen in Burma

Dit zijn slechts een paar optelsommen van ruim 43 jaar militair regime in Burma. Hiermee komt Burma in de top 3 van de ergste dictaturen ter wereld. Verzet tegen het regime wordt zwaar bestraft. Aung San Suu Kyi – geweldloos verzetsstrijdster in Burma en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede – heeft in totaal al meer dan 9 jaar huisarrest.

De harde cijfers van total

Om de wapens en het 400.000 man tellende leger te financieren zij buitenlandse investeringen cruciaal. De grootste investeerder in Burma is Total. Sinds 1991 is deze Franse oliemaatschappij betrokken bij de aanleg van een 63 kilometer lange pijpleiding in Burma. Voor de aanleg zijn honderden hectare bos gekapt. Dit heeft grote gevolgen voor natuur en milieu. Tientallen dorpjes zijn hardhandig verplaatst. Duizenden Burmezen hebben gedwongen aan de pijpleiding gewerkt. Jaarlijks betaalt Total zo’n 200 miljoen direct aan het militaire regime voor ‘onderhoud’. De bijdrage van Total is cruciaal voor het voortbestaan van het regime.

U bent hier