h

Uitnodiging Excursie Volksbos & Rietputten - Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert - 9 april

22 februari 2006

Uitnodiging Excursie Volksbos & Rietputten - Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert - 9 april

Op 12 december 1992 plantten ruim 7000 Vlaardingers, Maasluizers en andere bewoners uit de omgeving ruim 17000 bomen in het Lickebaert-gebied. Het was een protest tegen de dreigende inrichting van een afvalstort voor industrieel afval. Het was de SP Vlaardingen die indertijd het initiatief nam, zowel in de gemeenteraad als buiten de gemeenteraad, om het protest tegen deze afvalstort te organiseren.
Ingang Volksbos

Uit dit initiatief ontstond Groeiend Verzet waaraan huisartsen, de lokale consumentenbond, SP en Groenlinks deelnamen. Apothekers, bloemisten, alle huisartsen en veel winkeliers deden mee en verkochten zogenaamde 'boombonnen' waarmee bewoners een boom kochten om te planten. Op zaterdag 12 december 1992 was het zover. Ongelooflijk, maar ruim 7000 mensen kwamen inderdaad zelf hun via de 'boombon' aangeschafte boom om zelf met schep en schop hun 'eigen boom' te komen planten. Soms collectief met hele schoolklassen. De Maasluisedijk was een grote stroom mensen op de fiets, vaak met de kinderen, met laarzen en scheppen. Bussen reden af en aan vanaf NS station Vlaardingen West. Het was een fantastische dag van eensgezindheid tegen de vreselijk afvalstortplannen. Actie helpt dus. Het is nu een prachtig bos- en natuurgebied geworden, een contrast met wat de plannenmakers voor ogen hadden. Als die hun zin hadden gekregen, was er een stinkende berg van industrieel afval zijn verrezen van ruim 35 meter hoog.

Op 9 april zal er een excursie gehouden worden door het Volksbos en de omliggende rietputten die nu deel uitmaken van het natuurgebied.
9 april is het hopelijk al goed voorjaar aan het worden.
Dus komt allen.
Zeker voor de mensen die toen een boom aanplantten is het een mooie gelegenheid om te zien wat we met z'n allen hebben gepresteerd.

U kunt u nu alvast aanmelden via 'contact' op deze site, dan houden wij u op de hoogte van tijd en programma voor die dag.

De bekende voormalig Vlaaringer, schrijver en cartonist Len Munnik heeft goede gevoelens bij de SP'ers van Vlaardingen.
Len tekende o.a. de cartoon bij de actie tegen de dreigende industriele afvalstort in de Lickebaert in 1992. En natuurlijk was hij een van de ruim 7000 mensen die toen een boompje planten.
Met glimmende ogen verteld hij daarover in een intervieuw in het Dagblad Trouw. Lees dit mooie interview.

Flora en fauna van het Volksbos Lickebaert
Interview Len Munnik - Trouw 25-02-06

U bent hier