h

VVD lijstrekker Scheffer misbruikt wethoudersfunctie tegen SP campagne

19 februari 2006

VVD lijstrekker Scheffer misbruikt wethoudersfunctie tegen SP campagne

Zaterdag stond de SP, zoals gewoonlijk, met een stand in het centrum van Vlaardingen. De SP staat hier al meer dan 30 jaar. De VVD stond hier vandaag voor het eerst. VVD lijsttrekker Paul Scheffer maakte daarbij direct gebruik van zijn wethoudersfunctie om de SP de mond te snoeren.

De SP staat er al sinds jaar en dag, tussen de Albert Heijn en het voormalig V&D pand. Met acties tégen de Europese Grondwet, het nieuwe zorgstelsel, gifstort in de Biesbosch en sinds kort vóór de campagne voor de komende raadsverkiezingen.

De SP stond hier al voor de derde achtereenvolgende week om, in aanloop van de verkiezingen van 7 maart, haar standpunten duidelijk te maken. Vanaf zaterdag waren ook VVD en CDA de straat op gegaan. Iets wat ze, sinds de verkiezingen van vier jaar geleden, niet meer hebben gedaan.

VVD lijsttrekker/wethouder Scheffer kwam kwaad in zijn oranje VVD-jasje en pet naar de leden van de SP toegelopen. Nors en gefrustreerd sprak hij SP lijsttrekker Hoekstra aan; “Ik sta hier als lijsttrekker voor de VVD, maar ik ben daarnaast ook wethouder voor economische zaken en het centrum. En jullie hebben geen vergunning om hier met een verkiezingskraam te staan. Ik zal mij ontdoen van mijn VVD pet en jasje, en ik ga hier werk van maken.”

Enigszins verbaast, en in de veronderstelling dat het niet zo’n vaart zou lopen, hij is immers wethouder, en geen politieagent, ging de SP verder met uitdelen van haar verkiezingsprogram. Na slechts tien minuten melde zich twee agenten bij de SP stand en sommeerde de leden van de SP om de stand op te breken, niet meer te propaganderen en zich niet meer in deze hoedanigheid op straat te vertonen.

Oneens met deze obstructie en beteugeling van democratie en de vrijheid van meningsuiting, trok de SP direct naar het politiebureau om de APV in te zien naar wetten, die dergelijk politiekcensuur mogelijk maken. Het blijkt dat de APV van Vlaardingen het inderdaad verbied om zonder toestemming van de burgemeester je mening doormiddel van drukwerk aan de Vlaardingers op straat kenbaar te maken. Iets wat de SP overigens al jaar in jaar uit zonder dergelijk duur vergunning doet.

Lijsttrekker Arnout Hoekstra vroeg aan de agente hoelang hij maximaal opgesloten kon worden voor overtreding van die regel. De vrouw antwoorde: ‘zes uur’. Waarop Hoekstra zei: “O prima! In China krijgen oppositiepartijen hiervoor dertig jaar, zes uur is dus niks! We gaan dus gewoon weer verder met folderen!”.

De SP leden, die tot het eind van de middag nog in het centrum folders hebben uitgedeeld, zijn uiteindelijk niet gearresteerd. De VVD, het CDA en de PvdA braken hun stands ivm met de kou al vóór 15:00uur op.

U bent hier