h

Leegloop door exorbitante huur winkelpanden

24 juli 2006

Leegloop door exorbitante huur winkelpanden

Volgens de Vlaardingse SP fractie rijzen de huren van de winkelpanden in het stadshart van Vlaardingen de pan uit.
Er is inmiddels een leegloop aan winkels uit het centrum van Vlaardingen.

30% van de winkelpanden staat al leeg, en verwacht word dat er de komende anderhalfjaar nog eens 20% leeg zal komen te staan.

Het college onderkent dat het centrum problemen heeft en wil een peperdure binnenstadmanager in het leven roepen die het centrum nieuw leven in zou kunnen blazen.

De SP fractie vindt dat gezien de huidige leegloop vanwege de exorbitante huren en de adviserende rol van het college aan de onroerendzaak makelaars i.v.m de huurprijzen dat er direct ingegrepen dient te worden, en vraagt het college daarom via schriftelijke vragen dit ook te doen.

De SP wil ook weten wat voor toegevoegde waarde een binnenstadmanager te bieden heeft als het gaat over de onderhandelingen/adviserende rol voor wat betreft de huurprijzen bij de desbetreffende makelaars.

Vlaardingen, 20 juli 2006

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Vlaardingen

Betreft: schriftelijke vragen volgens artikel 36 tijdelijk Reglement van Orde: leegstand en het leegkomen van winkelpanden in het stadshart van Vlaardingen.

Geacht college,

Het vertrek van het aantal ‘papa’s en mama’s’ winkels, en het vertrek van de grootgrutters uit het Vlaardingse stadshart, (McDonalds, Vroom & Dreesman), zijn nu ook andere ondernemers aan de beurt.
Zo is er een winkel gelegen aan de Gedempte Biersloot, deze gaat binnen zeer korte tijd de deuren sluiten, omdat de huur met een ‘low budget store’ niet meer op te brengen is.

Een lampenzaak aan het Veerplein is, net als een Videotheek aan de Korte Hoogstraat, al vertrokken.
Tevens is nu ook een Snoepwinkel op het Liesveld aan het overwegen om weg te gaan, wederom is de te hoge huur de aanleiding om te vertrekken uit het centrum.

Naar aanleiding van de reeds bestaande leegstand van 30%, de verder aanhoudende leegloop, de exorbitante huren (die o.a. door ING Real Estate en Zadelhoff gevraagd worden) en het feit dat er nogmaals 20% extra leegstand wordt verwacht doordat nog niet iedereen zijn nieuwe huur heeft ontvangen, heeft de SP de volgende vragen;

1. Heeft het college de genoemde problematiek zien aankomen? En had zij met haar adviserende taak geen invloed kunnen uitoefenen bij de vastgoedverhuurders?
2. Wat gaat het college op zeer korte termijn doen om de toenemende verdere leegstand tegen te houden?
3. Het college is voornemens een binnenstadmanager aan te trekken, zal deze manager naar uw verwachting invloed hebben op de hoge winkelhuren?
4. Gaat het college of binnenstadmanager zich bemoeien met het vestigingsbeleid bij de leeggekomen winkelpanden om de diversiteit in het stadshart te vergroten, dus bijvoorbeeld het voorkomen van nog meer telefoonwinkels?
5. Vindt het college het niet vreemd dat vanaf de Westhavenkade tot aan de Groen van Prinstererstraat alles ‘A locatie’ wordt genoemd en dat de huren daarop worden afgestemd? Had het college met haar adviserende rol hier niet op moeten ingrijpen?
6. Is het college op de hoogte van het feit dat het parkeerbeleid in de binnenstad ook een reden tot vertrek is voor de winkeliers? En wat gaat, of kan, het college of binnenstadmanager hieraan doen?
7. Is het college in staat de toegevoegde waarde, dus de taken van een binnenstadmanager, wat preciezer uit te leggen?
8. Is het college er van overtuigd dat bovengenoemde problemen door deze manager opgelost zullen worden?

Met vriendelijke groet,
Namens de SP fractie,

Ingrid Wijker

U bent hier