h

De Startersregeling; de gemeente als hypotheker..

24 september 2006

De Startersregeling; de gemeente als hypotheker..

Starter, én een modaal inkomen? Heel mooi, maar niet genoeg om aan een huis te komen. Voor een huurhuis mag je 4 jaar in de rij gaan staan, en voor een koophuis kom je tekort. Met een (gezamenlijk) inkomen van 29.000 (modaal) kan je bij een rente van 4,75% rente een maximale hypotheek van €131.865 krijgen (NHG). 130duizend euro is op de Vlaardingse woningmarkt een krap budget. Het college zou er voor kunnen kiezen om méér goedkopere ipv duurdere woningen te bouwen, zodat de huidige woningmarkt voor starters met een beperkt krediet wat meer aanzet. Ook zouden er meer bereikbare woningen binnen het huur segment kunnen worden gecreëerd. Zodat de wachtlijsten korter worden, en starters in een betaalbare huurwoning kunnen starten. Het college beleid is momenteel alleen gebaseerd op het tegenovergestelde. En de starters? Die kunnen een zak met geld lenen..

De startersregeling is een regeling waarbij, in het geval van Vlaardingen, maximaal 60 starters aanspraak kunnen maken van een lening van maximaal €40.000 bovenop de huidige hypotheek. Dit gefinancieerd door Vlaardingen, geregeld doormiddel van een fonds.

De raad ging met het startersregeling-voorstel, dat afgelopen donderdag als debat stond geagendeerd, akkoord, met uitzondering van de SP;


Voorzitter,

Ik heb tijdens de afgelopen coalitieonderhandelingen staan zwaaien met plannen op de woningnood onder starters structureel aan te pakken. De overige partijen die momenteel de coalitie vormen zagen hier geen brood in. Met name om die reden heeft de SP, ondanks de grote verkiezingswinst, niet kunnen deelnemen aan het college. Als het gevolg van deze keuze mag je verwachten dat een college in deze samenstelling betere plannen heeft die dan wél voor een verbetering zouden moeten leiden.

En dan is dit waar het college mee komt aanzetten? In plaats voor te zorgen voor meer bereikbare woningen geven we jongeren een zak met geld.

In plaats van het aanbod aan de vraag aan te passen, past u de vrager aan het aanbod aan.

Waarom denkt u dat de woningzoekende een gelimiteerd hypotheek bedrag op basis van hun inkomen krijgen? Ook jongeren moeten bij de kassa van de supermarkt met de pin er doorheen.

Moeten we deze jongeren dan nog verder in de schulden geholpen worden?

En sinds wanneer is eigenlijk de definitie van ‘een starter’ veranderd? Naar mijn weten is een starter iemand die een huis betrekt, maar geen woning achterlaat. U limiteert deze doelgroep nu tot mensen jonger dan 35 jaar.

Maar wat hebben mensen, die bijvoorbeeld de dupe zijn geworden van een echtscheiding, maar ouder zijn dan 35 jaar, aan uw beleid?”

Arnout Hoekstra
Arnout Hoekstra,
Fractievoorzitter

De startersregeling; SVn

U bent hier