h

Reactie SP op de huidige politieke situatie na opstappen van der Velde

22 juni 2007

Reactie SP op de huidige politieke situatie na opstappen van der Velde

Tekst zoals uitgesproken tijdens de raadsvergadering van 21 juni 2007 door SP fractievoorzitter Arnout Hoekstra:

Als de fractie van GroenLinks het vertrouwen in de wethouder heeft opgezegd naar aanleiding van het onderzoek naar bewoningsmogelijkheden in de Broekpolder, dan moet GroenLinks niet alleen het vertrouwen in de wethouder opzeggen, maar in het gehele college. Het is immers een onderzoek in opdracht van het college, niet van de voormalig wethouder alleen.

Dus als meneer Tsang een beetje een vent is zegt hij nú, vanavond, het vertrouwen in de het gehele college op.

Als de fractie van GroenLinks, na het opzeggen van het vertrouwen in haar Wethouder naar aanleiding van het onderzoek in de Broekpolder, voorkeur heeft om te blijven deelnemen aan het college, kunnen we hier dan uit opmaken dat de GroenLinks fractie dan alleen aan het college blijft deelnemen als het college de ontwikkelingen rond de Broekpolder staakt, en levert zij in dit geval alleen een wethouder in het geval dit er een is die bereidt is zich 100% in te zetten tegen bewoning in de Broekpolder?

En zo ja, zijn de overige coalitiepartners bereid hierin concessies te doen? Dit zou hen niet geloofwaardig maken, en suggereren dat het vertrek van Dhr. vd Velde niet geheel noodzakelijk zou zijn geweest. Tenzij er meer persoonlijke problemen waren tussen de fractie van GroenLinks en haar Wethouder. In beide gevallen is het zonde van het gemeenschapsgeld, en een trieste aanleiding tot stagnatie van de politieke besluitvorming.

In de krant gaf de voormalig wethouder aan dat al zijn baantjes vanzelf op zijn pad zijn gekomen. Eerst wil hij vier weken met vakantie, om vervolgens te wachten wat er hierna op zijn pad zal komen. Ik maak mij hier zorgen om. De SP fractie roept van hieruit Dhr. van der Velde op niet af te wachten, maar gewoon direct te beginnen met sollicitatiebrieven schrijven. Iets wat wij als politiek van iedere arbeidsgeschikte werkloze verwachten. Ik hoop dat de voormalig wethouder hierin het goede voorbeeld zal geven.

Graag wil ik van het college weten hoeveel geld het in totaal de belastingbetaler kan gaan kosten als Dhr. van der Velde aanspraak maakt op de wachtgeldregeling. Dit zou nog wel eens in de honderdduizenden euro’s kunnen lopen.

Het lijkt de SP-fractie duidelijk dat er na deze politieke knoop waar de coalitie zich in heeft gewurmd er eigenlijk twee geloofwaardige opties overblijven.

De eerste is een minderheidscollege, die wij in principe van harte steunen. Het zal immers de besluitvorming kwalitatief verbeteren wanneer het college zijn best moet doen om een raadsmeerderheid achter hun plannen te scharen.

De tweede optie is nieuwe coalitie onderhandelingen. Ook hier staat de SP niet negatief tegenover. De SP is een partij die graag wil mee besturen wanneer dat de stad socialer kan maken. Maar uiteraard hebben wij ook zo onze beleidsvoorkeuren.

Wij zullen niet voor een appel en een ei op het pluche gaan zitten, en dat is iets wat ons vaak verweten wordt. GroenLinks heeft bewezen waar dat toe kan leiden als je dat wel doet. De SP wil graag aan een college deelnemen, maar niet zonder het beleid van de afgelopen jaren op bepaalde punten rigoureus te veranderen.

U bent hier