h

Voorjaarsnota 2008

2 juli 2008

Voorjaarsnota 2008

Algemene Beschouwingen van de SP op de Voorjaarsnota 2008

De raad bespreekt vandaag en morgen de Voorjaarsnota 2008.
Hieronder treft u de spreektekst aan van de Algemene Beschouwingen op de Voorjaarsnota, zoals vanavond uitgesproken door Arnout Hoekstra. Tevens treft u hieronder de door de SP ingediende moties aan.

Inleiding
Met veel blaat en grote praat weet het college haar plannen telkens weer aan te prijzen. En ere wie eer toe komt, er gaat ook wel eens iets goed in Vlaardingen. Echter op belangrijke politieke hoofdlijnen zit het college er veelal flink naast. Schone schijn die wordt gedragen door inhoudsloze kreten als burgerparticipatie of leunt op de flinterdunne onderbouwing van onderzoeksbureaus die naar de pijpen van het college schrijven. De barre werkelijkheid van het leven buiten het stadhuis maakt korte metten met de papierenwerkelijkheid van dit college. Wat ons betreft zal het voorgenomen beleid flink moeten afbuigen om te komen tot een gedegen bestuur van de stad.

Het college presenteerde zich als slagkrachtig maar blijkt geobstipeerd, van veel beloftes zien we weinig terug. Van begin af aan is dit college bezig met de berenklauw in de Broekpolder te bestrijden. Als er iets niet gelukt is dan is het dat wel. De Broekpolder staat er nog steeds vol mee.
En waar blijft dat wietteam van de burgemeester? Een prima voornemen waar we helaas nog steeds niets over terughoren. Zolang het wietteam nog niet is gerealiseerd blijft de dreiging van woningbrand en criminaliteit door thuiskweek onvoldoende bestreden.
En hoe zit het met die peperdure binnenstadsmanager? Wij hebben zijn meerwaarde nog niet in het straatbeeld kunnen ontdekken.

De wethouder is nogal fier op zijn 1400 te bouwen woningen. Als we kijken wat er na alle sloopplannen netto aan huizen overblijft kunnen wij niet echt in deze euforie meedelen.
Mensen moeten gedwongen hun huizen uit, en komen vervolgens in andere herstructureringswijken terug.
Waarom moeten hun woningen dan gesloopt worden? Omdat de gemeente bouwt voor de doorstromende nouveau riche die hun wooncarrière wil doorzetten in het duurdere segment. Om deze kasten voor de nieuwe rijken kwijt te raken moet er echter landelijk worden geadverteerd.
Kunst en cultuur

Het college wil zich inzetten voor cultuur, erfgoed en stadspromotie. Ook de SP is daar een groot voorstander van.
Wij moedigen het college aan de culturele en historische kwaliteiten van deze stad te conserveren en te promoten. Recentelijk ben ik bij de directeur van het Visserij Museum op de koffie geweest. Ik heb de ambitieuze plannen voor de nieuwbouw mogen aanschouwen. Onze fractie heeft veel vertrouwen in een voorspoedige realisatie, en zien het resultaat met enthousiasme tegemoet.

In uw gang naar behoud van het historisch stadsgezicht wil ik u – mede namens de Historische Vereniging Vlaardingen – graag een suggestie doen.
Aan de Willem Beukelszoonstraat staat een schoolgebouw uit 1916. Deze voormalige MULO-school in art-deco stijl is zowel in interieur als exterieur vrijwel volledig in oorspronkelijke staat behouden gebleven. Het schoolcomplex is van grote cultuurhistorische waarde vanwege de rijke architectonische vormgeving en
detaillering. Ook heeft het complex een belangrijke stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging en situering in de wijk.

Het gebouw was eertijds door de Vlaardingse monumentencommissie genomineerd om te worden aangewezen als gemeentelijk monument. Het college heeft dit advies destijds overgenomen en de aanwijzingsprocedure ter hand genomen. Helaas is de procedure nooit voltooid. De huidige eigenaar – het Albeda college – maakte bezwaar omdat het niet ongehinderd kleine aanpassingen zou kunnen maken zonder alvorens hiervoor een monumentenvergunning aan te vragen. De Historische Vereniging Vlaardingen is echter ter oren gekomen dat het Albeda College voornemens is het gebouw af te stoten. Het door de eigenaar ingebrachte bezwaar komt daar dus mee te vervallen. Wij ondersteunen de Historische Vereniging Vlaardingen in de poging het historische pand te behouden, en willen het college daarom ook verzoeken om de aanwijzingsprocedure weer op te pakken en het gebouw alsnog als gemeentelijk monument aan te wijzen

Werk en inkomen
In de begroting van 2008 heeft u het doel geformuleerd om eind 2008 het aantal bijstandscliënten van sociale zaken maximaal te laten eindigen op 1700.
Dit is een vreemd aantal gezien het feit dat u schrijft dat er op 31 december 2007 1674 bijstandscliënten waren. Waar baseert u uw vooruitziende blik op.

Blijft het aantal eind 2008 ongeveer gelijk aan dat van eind 2007 omdat de ongeveer 300 nieuw gesubsidieerden in 2008 wegvallen tegen de ca. 300 oude van 2007, die na de gesubsidieerde periode al weer terugkeren in de uitkering?

Hoe zit het met de groep subsidiewerknemers? Hoeveel mensen hebben door middel van hun opgedane werkervaring via reïntegratie / participatie duurzaam werk gekregen?
Wij hebben naar aanleiding van onze schriftelijke vragen van 25 februari jongstleden ten aanzien van duurzaam werk het antwoord gekregen dat het definitieve aantal in juni gegeven zal kunnen worden. Helaas hebben wij deze cijfers nergens in de stukken kunnen terugvinden, en willen nu wel eens duidelijkheid hebben over het aantal mensen dat door middel van hun re-integratietraject duurzaam werk hebben gevonden. En daarmee bedoelen wij een niet gesubsidieerde baan die langer duurt dan 6 maanden. Als er nog mensen van de ene subsidiebaan naar de andere subsidiebaan hoppen blijven zij dus nog steeds met dat zwaard van Damocles “sociale dienst” boven hun hoofd lopen. Dit is de Sociale Dienst niet aan te rekenen; die doet haar best de gemeentelijke regeling toe te passen. Maar de SP fractie is bang dat werkgevers daar gebruik of liever misbruik van maken en geen – structurele – oplossing voor de betrokken mensen willen

Welzijn en zorg
Het kabinet heeft de uitvoering van de WMO tezamen met een beperkt budget aan de gemeente overgelaten. Het krappe budget, de verplichte aanbesteding en de marktwerking maken het voor het college niet makkelijk er iets van te maken. Wel hebben wij zo onze voorstellen om de uitvoering beter te laten verlopen dan nu het geval is. De SP is voor een fatsoenlijker en realistischer uurtarief en maakt zich tevens zorgen over de massale overstort van vakkundige huishoudelijkehulp naar eenvoudige alfahulp. Ook moeten de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in de thuiszorg worden zekergesteld.

Het college stelt op basis van het klanttevredenheidsonderzoek dat zij op de goede weg is met de uitvoering van de WMO. Dat suggereert dat er nog flinke afstand is af te leggen om uiteindelijk bij een goede uitvoering uit te komen. De SP fractie is net als het college voor kwalitatief hoogwaardige zorg en wil dan ook graag helpen om tot een goede uitvoering van de WMO te komen. Wij doen dan ook graag een kwalteitsverbeterend voorstel om tot die goede zorg te komen

De mate waarin iemand voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt is afhankelijk van de indicatiestelling. De indicatiegesprekken worden momenteel veelal telefonisch afgenomen. Deze vorm van benadering kan door verschillende oorzaken leiden tot een façade.
Telefonisch is niet juist te beoordelen wat iemand al of niet nog zelf kan doen.

Om kwalitatief hoogwaardige thuiszorg te kunnen garanderen en objectief de zorgvraag te kunnen vaststellen is het noodzakelijk de indicatiestelling bij de cliënt thuis te laten plaatsvinden. Het zou goed zijn de telefonische afstandelijkheid te verruilen voor de menselijke maat. In verschillende gemeenten is gebleken dat dit tot een kwalitatieve verbetering in het maatwerk van de zorg leidt. Wij kunnen ons voortellen dat er in bepaalde gevallen van her-indicatie dit niet nodig is, en dat is voor wat ons betreft dan ook prima als dit telefonisch kan worden afgehandeld. Bij her-indicatie van cliënten die bij de eerste indicatie niet thuis zijn bezocht plijten wij wél voor thuisindicatie, zodat alle cliënten minstens één keer thuis een bezoek van een indicatiesteller hebben mogen ontvangen.

Het college zet in op welzijn, een goed iets waar het college de steun van de SP in kan vinden. Er wordt in Vlaardingen veel en goed maatschappelijk werk verzet. Voor de sociaal kwetsbare mensen die vanuit de optiek van professionele hulpverleners niet de zorg krijgen die zij nodig hebben om zich in de samenleving te handhaven en geen op de reguliere hulpverlening passende vraag hebben en lijden aan ernstige en langdurige psychische problematiek worden in Vlaardingen toch opgevangen. Ook niet onbelangrijk om te noemen is dat we in Vlaardingen beschikken over een Steunpunt Huiselijk Geweld. Al deze goede werken worden ten uitvoer gebracht door Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg.

In april dit jaar had mijn fractie een gesprek met de directeur van MDNW. Deze gaf aan extra formatieplaatsen nodig te hebben om het goede werk voort te kunnen zetten. Wat ons betreft een vanzelfsprekendheid dat hierin tegemoet wordt gekomen.

De door het MDNW bij het college aangevraagde extra middelen zijn echter niet opgenomen in de Voorjaarsnota. U heeft hiermee zowel de ontsteltenis van de het MDNW als van de SP mee op uw nek gehaald. Het is voor ons onbegrijpelijk dat u beknibbelt op maatschappelijk werk en de begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld. Het college zal hiervoor met geld over de brug moeten komen om haar slogan van 'sociaal en betrokken' waar te kunnen maken. Wij verzoeken het college dan ook om hierover met het MDNW in onderhandeling te gaan.

Uitgesproken in het eerste termijn van de raadsbehandeling Voorjaarsnota 2008 op 2 juli 2008.

Namens de SP Fractie,
Arnout Hoekstra,
Fractievoorzitter SP


Moties

MOTIE

De raad van de gemeente Vlaardingen in vergadering bijeen op 2 juli 2008;

Behandelende de Voorjaarsnota 2008,

Overwegende dat;
Het schoolgebouw aan de Willem Beukelszoonstraat 62 indertijd door de Vlaardingse monumentencommissie was genomineerd als gemeentelijk monument en Burgemeester en Wethouders de aanwijzingsprocedure hadden aangevangen,
Dat op verzoek van de eigenaar, het Albeda College, die procedure is stopgezet,
Dat het bezwaar van de eigenaar was dat hij vanwege het onderwijs dat in het gebouw werd gegeven met regelmaat verbouwingen moest uitvoeren; de noodzaak om daarbij telkens een monumentenvergunning aan te moeten vragen en de onmogelijkheid om vergunningsvrij te kunnen verbouwen zouden daarbij voor hem bezwaarlijk zijn,
Dat Burgemeester en Wethouders daarop hebben besloten de aanwijzingsprocedure stop te zetten,
Dat vernomen is dat de eigenaar voornemens is het gebruik te staken en het schoolgebouw te verkopen, waarmee de eertijds geopperde bezwaren zijn komen te vervallen,

Is van mening dat het gebouw aan de Willem Beukelszoonstraat 62 van buitengewoon monumentaal belang is voor de gemeente Vlaardingen, zoals dat ook is weergegeven in de indertijd door de monumentencommissie opgestelde omschrijving van het gebouw,

Verzoekt het college de aanwijzing tot beschermd monument als bedoeld in de gemeentelijke monumentenverordening weer ter hand te nemen en het gebouw aan de Willem Beukelszoonstraat 62 als gemeentelijk monument aan te wijzen

en gaat over tot de orde van de dag,

Namens de SP-fractie, Namens de GroenLinks-fractie, Namens de PvdA-fractie,

Arnout Hoekstra, Jack Tsang, Joop van Papeveld,


MOTIE

De raad van de gemeente Vlaardingen in vergadering bijeen op 2 juli 2008;

Behandelende de Voorjaarsnota 2008,

Overwegende dat middels telefonisch contact het niet altijd mogelijk is een goede indruk te krijgen van de fysieke en mentale vaardigheden van de cliënt,

Is van mening dat door telefonische indicatie er een grote kans bestaat dat de cliënt niet de hulp krijgt die zij of hij nodig heeft en dat daarom huisbezoeken een veel betere en betrouwbaardere indicatie geven van de behoeften van de cliënt,

Verzoekt het college;
elke eerste indicatiestelling voor de Wmo voortaan middels huisbezoeken af te laten nemen
her-indicatie voor de Wmo voortaan bij voorkeur middels huisbezoeken af te laten nemen
te laten onderzoeken of er verbeteringen bij de her-indicatie mogelijk is en de raad hierover te informeren
de raad nader te informeren op welke wijze er gesignaleerd wordt als de situatie bij HH1 ontvangers verslechterd, immers de HH1 medewerkers zijn hier niet voor opgeleid

en gaat over tot de orde van de dag,

Namens de SP-fractie, Namens de GroenLinks-fractie, Namens de PvdA-fractie,

Arnout Hoekstra, Jack Tsang, Joop van Papeveld,


MOTIE

De raad van de gemeente Vlaardingen in vergadering bijeen op 2 juli 2008;

Behandelende de Voorjaarsnota 2008,

Overwegende dat;
Er binnen het Algemeen Maatschappelijk Werk een groei is van het aantal dossiers 'lang durende hulpverlening' en er steeds vaker sprake is van 'multiprobleem' problematiek,
Er steeds vaker sprake is van zorgwekkende zorgmijders,
Alle bekende gevallen van Huiselijk Geweld per 1 januari 2008 door de politie bij het Steunpunt Huiselijk Geweld worden aangemeld

Is van mening dat Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg in de gelegenheid moet worden gesteld om haar hulpverlening op goede wijze uit te voeren,

Verzoekt het college in onderhandeling te treden met Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg om tot een overeenkomst te komen zodat de hulpverlening kan blijven gewaarborgd en wachtlijsten kunnen worden bestreden,

en gaat over tot de orde van de dag,

Namens de SP-fractie, Namens de GroenLinks-fractie, Namens de PvdA-fractie,

Arnout Hoekstra, Jack Tsang, Joop van Papeveld,

U bent hier