h

Duizenden handtekeningen gratis OV voor Opstelten

4 november 2008

Duizenden handtekeningen gratis OV voor Opstelten

Afgelopen weken haalde de SP afdeling Vlaardingen honderenden handtekeningen op voor gratis OV. Ook de andere SP afdelingen in de regio gingen met de actie de straat op. De SP zal woensdag 5 november de duizenden handtekeningen voor gratis openbaar vervoer aanbieden aan de voorzitter van de Regioraad op het Stadhuis van Rotterdam. Met actiekaarten en posters trokken SP’ers uit de regio per metro, tram en bus langs OV-knooppunten, markten en winkelcentra om mensen op te roepen de actie te ondersteunen en om handtekeningen op te halen. Mensen uit de regio reageerden enthousiast en tekenden massaal. Een Schiedamse:"Ik vond het een goed idee van Rotterdam om met gratis openbaar vervoer te beginnen. Jammer dat het nu gestopt is. Maar wel vreemd dat mijn zus me gratis vanuit Rotterdam kon opzoeken in Schiedam en ik gewoon moest betalen de andere kant op."

SP-raadslid uit Rotterdam, Leo de Kleijn: "De SP wil gratis openbaar vervoer, om te beginnen voor kinderen tot twaalf jaar en ouderen boven de 65. Het afgelopen jaar is er in Rotterdam een proef geweest met gratis OV voor 65-plussers, die nu helaas is stopgezet. De SP wil dat ouderen én ook kinderen in de hele stadsregio Rotterdam vanaf volgend jaar gratis kunnen reizen. Uitstapjes van school worden dan betaalbaar en gemakkelijk, net als uitjes met opa en oma."

Als het openbaar vervoer gratis is maken veel meer mensen er gebruik van, blijkt bijvoorbeeld in België. Dat is goed voor het milieu en de leefbaarheid, en zorgt voor minder files. Veel ouderen zijn afhankelijk van bus, tram en metro om verenigingen, voorzieningen of hun kleinkinderen te bezoeken: gratis openbaar vervoer helpt om ouderen volwaardig te laten meedoen in de samenleving. Omdat veel plaatsen op dit moment leeg blijven, hoeft gratis OV ook niet veel te kosten.

Vorige week pleitte Leo de Kleijn ook voor het openbaar vervoer voor ouderen en gehandicapten (Vervoer op Maat) gratis te maken. Ook voor deze groep is het van belang financiële drempels om volwaardig mee te doen in de samenleving weg te werken.

De handtekeningen van duizenden reizigers uit Rottterdam, Vlaardingen, Spijkenisse, Maassluis, Brielle, Hellevoetsluis, Cappelle aan de IJssel en Schiedam worden om 15.00 door raadslid Leo de Kleijn in de raadszaal overhandigd aan burgemeester Opstelten, de voorzitter van de Regioraad.

U bent hier