h

Zoemend terreur aan de Sacharovplaats

23 augustus 2009

Zoemend terreur aan de Sacharovplaats

Zoemend terreur aan de SacharovplaatsOpinieartikel door Wendy Geelhoed en Frank Hoogervorst: Burgemeester Bruinsma heeft besloten om bij de doorgang Westnieuwland – Sacharovplaats ter hoogte van Westnieuwland 43 een Mosquito te plaatsen. Dit omdat daar overlast is van jongeren. Een zoveelste Mosquito als zoveelste daad van tekort aan daadkracht. ROOD – de politieke jongerenorganisatie van de SP – afdeling Vlaardingen veroordeelt het laffe handelen van de burgemeester. “Jongeren hebben recht op een plek in de buurt, zorg dan dat die er is, alvorens je zo’n piepding ophangt.”, aldus Wendy Geelhoed en Frank Hoogervorst van de Vlaardingse ROOD-groep.

Blijkbaar is de burgemeester niet in staat om hangjongerenproblematiek op een normale manier aan te pakken. Dat blijkt immers uit het naar landelijke maatstaven belachelijk vaak inzetten van de Mosquito. Inmiddels hangen in Vlaardingen al meer dan tien van deze terreurzoemspeakers in de openbare ruimten jongeren weg te pesten. Het zoemapparaat maakt geen onderscheid wanneer je als kind of jongere je gewoon in de openbare ruimte begeeft, of dat je een crimineel, vandaal of overlastgevende bent.

Het gebruik van de Mosquito is een vorm van discriminatie omdat de pieptoon alleen hoorbaar is voor personen onder de 25. Bovendien wordt de vrijheid van iedereen die de toon kan horen ingeperkt, of er nou sprake is van overlast of niet. Een apparaat dat in strijd is met fundamentele mensenrechten moet verboden worden.

ROOD krijgt al langere tijd klachten van jongeren die geen overlast veroorzaken, maar wel gek worden van de Mosquito. Je zult maar in de omgeving van zo'n ding wonen. In veel buurten in Vlaardingen is er weinig te doen voor jongeren. De gemeente moet zijn naam maar eens waarmaken en zorgen voor goede voorzieningen voor de jeugd.

Waarom gaat de burgemeester niet gewoon naar de jongeren toe om met ze te praten over de overlast die ze veroorzaken. Waarom zoekt de gemeente niet samen met de jongeren naar een oplossing? Jongeren willen buiten zitten, omdat het buiten lekker is, omdat buiten je vrienden zijn en omdat buiten je ouders niet op je lip zitten. We mogen toch aannemen dat toch ook de burgemeester ooit jong is geweest. Wat meer inlevingsvermogen en wat doordachter handelen, dat is het enige wat wij vragen.

Wendy Geelhoed (1982),
Frank Hoogervorst (1986),
Beide lid van ROOD, jong in de SP - Vlaardingen

U bent hier