h

Bejaardencentrum Vlaardingen gesloten: Asbest aangetroffen

22 februari 1992

Bejaardencentrum Vlaardingen gesloten: Asbest aangetroffen

De centrale hal en de aangrenzende gemeenschappelijke ruimten van het bejaardencentrum Drieën-Huysen in Vlaardingen zijn gistermiddag hermetisch afgesloten na de vondst van asbest. In de hal werd sinds midden vorige week aan een verbouwing gewerkt. De afgelopen dagen is het plafond gesloopt en daarbij werd asbest aangetroffen. 

Al eerder rees het vermoeden dat zich asbest in het gebouw bevond. In het verleden hadden personeelsleden van het bejaardencentrum al gewezen op de mogelijkheden dat de gevaarlijke stof in het gebouw aanwezig was. De directie heeft die vermoedens steeds ontkend, met als verklaring dat „iets dergelijks niet in het bestek stond".

Volgens directeur R. Vastbinder heeft men pogingen gedaan om uit te zoeken of er reden voor ongerustheid was. Volgens hem is uit niets gebleken dat er asbest in het gebouw aanwezig zou zijn. Enkele personeelsleden waren niet overtuigd en hebben zelf het initiatief genomen om nader onderzoek te laten verrichten door het Milieu-alarmteam van de Socialistiese Partij. Uit de testuitslagen bleek dat ei wel degelijk asbest in het plaatmateriaal was verwerkt.

Vergiftiging

Op aanraden van het Milieu-alarmteam zijn de werkzaamheden gistermiddag met onmiddellijke ingang stopgezet. „Het verwijderen van de asbest is niet op de juiste wijze gebeurd", aldus Remi Poppe van de SP. „Er is meerdere dagen gewoon aan de sloop van de plafonds gewerkt, dus het is mogelijk dat er asbestveigiftiging is opgetreden".

De Vlaardingse burgemeester, A. A. J. M. van Lier, heeft na de eerste berichten Bouw- en Woningtoezicht (BWT) nader onderzoek laten instellen. Na analyse van het materiaalmonster moest ook BWT concluderen dat er asbest in de platen zat. Intussen was, op advies van BWT, uit voorzorg de luchtbehandelingsinstallatie van het bejaardencentrum reeds uitgeschakeld. 

Na overleg tussen directie en bestuur van Drieën-Huysen, de GGD, wethouder Van der Steen (Openbare Werken) en het Milieu-werkverband van de gemeente is een deel van het bejaardencentrum aan het eind van de middag luchtdicht afgesloten. Inmiddels zijn opnieuw luchtmonsters genomen.

Reactie toevoegen

U bent hier