h

SP-gedeputeerde op bezoek om Slag bij Vlaardingen 1018

20 januari 2016

SP-gedeputeerde op bezoek om Slag bij Vlaardingen 1018

Foto: Arnout Hoekstra
SP-gedeputeerde Rik Janssen bracht vrijdag 15 januari 2016 een werkbezoek aan Vlaardingen. De aanleiding is dat het in 2018 duizend jaar geleden is dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond en daarmee het ontstaan van Holland gevierd gaat worden. Lees hieronder het verslag van de Provincie Zuid-Holland.

"De provincie ziet in de Slag bij Vlaardingen aanleiding om ook aandacht te vragen voor het Ontstaan van Holland. In december 2015 hebben Provinciale Staten het thema Ontstaan van Holland opgenomen in de provinciale onderzoeksagenda archeologie 2016-2020. Om juist aan deze gebeurtenis meer aandacht te geven gaat in 2016 een 4-jarig historisch en archeologisch project van start waarin de provincie samen met een aantal gemeenten de periode van Graaf Dirk III en zijn opvolgers beter in kaart gaat brengen.

De gemeente Vlaardingen en de Stichting Slag bij Vlaardingen lopen zich al flink warm voor de viering in 2018. Burgemeester Bert Blase heeft de gedeputeerde samen met wethouders Arnout Hoekstra en Hans Versluis een beeld gegeven van de betekenis van de Slag bij Vlaardingen. Hierover zijn presentaties gegeven en is een bezoek aan het Museum Vlaardingen gebracht. Het museum beschikt over een interactief archeologielab. “Een mooi initiatief dat bijdraagt om het verhaal van de Zuid-Hollandse geschiedenis nog beter te vertellen en beleefbaar te maken. Ik zou het mooi vinden wanneer dergelijke initiatieven ook elders in de provincie opgestart worden om zo het publieksbereik van de archeologie te vergroten” aldus gedeputeerde Janssen.

In de periode 2012-2015 is samen met de gemeente hard gewerkt aan het mogelijk maken van het exposeren van de IJzertijd-kano van Vlaardingen: het grootste prehistorische vaartuig van Nederland.

De vrachtkano werd tot begin april 2015 tentoongesteld in het provinciale Archeologiehuis in Alphen en is daarna terug gegaan naar Vlaardingen. Het vaartuig heeft op dit moment een prominente plek in het Museum van Vlaardingen."

Bron: http://www.zuid-holland.nl/kaart/nieuws/@12648/werkbezoek/

Reactie toevoegen

U bent hier