h

Oekraïne avond SP/D66 groot succes!

5 april 2016

Oekraïne avond SP/D66 groot succes!

Foto: SP

Ruim 130 geïnteresseerden kwamen maandagavond 4 april naar De Kroepoekfabriek. De avond stond in het teken van het referendum rond het associatieverdrag met Oekraïne. De avond werd georganiseerd door D66 Vlaardingen en SP Vlaardingen om de burger van Vlaardingen (en omstreken) te informeren over dit onderwerp.

De avond had een typisch blauw-geel tintje en stond volledig in het teken van het land. Een muzikaal intermezzo werd verzorgd door Iryna Ryabova, een Oekraïense zangeres die na de pauze werd bijgestaan door haar aandoenlijke dochtertje. Om goed gefundeerd een mening te kunnen vormen over het referendum werd de zaal geïnformeerd over (de geschiedenis van) Oekraïne.

Beja Kluiters van stichting Spoetnik bracht haar voor-stem vanuit haar ervaringen met humanitaire zorg naar Oekraïne.  Zij werd opgevolgd door Eerste Kamerlid voor de SP Bastiaan van Apeldoorn die vooral de gespannen sfeer met Rusland noemde als één van de argumenten tegen het associatieverdrag. Zijn buurman in de Eerste Kamer, D66'er Herman Schaper was het hier juist mee oneens en gaf daarnaast aan dat de EU geen geld 'geeft' aan Oekraïne maar dit als lening beschikbaar stelt. De eerste helft van de avond werd afgesloten door de Oekraïense socioloog Volodymyr Ishchenko die uit Kiev kwam overgevlogen en met een tolk de avond volgde. Hij was niet uitgesproken voor of tegen het associatieverdrag maar gaf aan dat dit niet de oplossing was voor de problemen in Oekraïne. "Wilt u geld geven aan oligarchen die het land in hun greep houden? Stem dan vooral voor dit akkoord. Wilt u dit niet? Denk dan nog eens na over dit verdrag en sluit vooral de postadressen van deze oligarchen in Nederland!" zo sprak hij.

Discussieleider Yke Takens zorgde ervoor dat het debat op alle punten goed werd besproken. Hierdoor was de discussie levendig en werd de zaal goed betrokken. Aanstaande woensdag kunnen de burgers van Nederland stemmen vóór of tegen het associatieverdrag. SP en D66 roepen iedereen op om woensdag gebruik te maken van hun democratisch recht en hopen dat de 130 aanwezigen woensdag goed gefundeerd hun keuze kunnen maken.

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier