h

Scholing Politieke Marx

14 juni 2019

Scholing Politieke Marx

Foto: Faith Hijnen

Donderdagavond 13 juni heeft SP Vlaardingen een scholing gehouden met onze leden over het socialisme. De scholing werd gegeven door de tijdelijke voorzitter van SP Schiedam, Matthijs van Otterdijk. Ook was er achteraf natuurlijk ruimte om met elkaar in discussie te gaan.

De leidraad van de scholing was het enige politieke programma waar Karl Marx aan had meegeschreven, die van de arbeiderspartij in Frankrijk in 1880. Zo hebben wij buiten de economische Marx die veel vaker besproken wordt, de tijd kunnen nemen om de politieke Marx te bespreken en wat zijn eisen en visie voor de maatschappij waren.

Dit deed hij aan de hand van een zogeheten minimum en maximum programma. Het minimum programma was een lijst van eisen en hervormingen die meteen doorgevoerd zouden worden en het maximum programma meer een vergezicht van het uiteindelijke doel van het communisme van Marx. De relatie tussen deze twee programma’s is uitgebreid besproken.

Als laatste was er ruimte voor discussie en hoe wij de lessen en ideeën van Marx (beter) kunnen verwerken in de huidige SP. Ook is er besproken hoe wij met diverse aangrenzende gemeente beter met elkaar kunnen samenwerken om onze strijd voor een rechtvaardige samenleving nog beter te kunnen voeren.

De scholing was drukbezocht en een groot succes! De afdeling kijkt ernaar uit om de komende tijd scholingen te blijven organiseren zodat wij nog beter en scherper worden in onze analyses, zodat onze acties ook naar een hoger niveau geduwd kunnen worden.

Reactie toevoegen

U bent hier