h

Arina Amma: Er is zoveel aan de hand in de wereld

7 november 2019

Arina Amma: Er is zoveel aan de hand in de wereld

Arina Amma (19) is actief in twee SP-afdelingen tegelijk. Ze zit in het afdelingsbestuur in Vlaardingen, haar woonplaats. Daarnaast is ze actief voor ROOD in Rotterdam, de plaats waar ze studeert. ‘Ik wil de wereld veranderen. Het is onvoorstelbaar dat sommige mensen meer hebben dan ze ooit kunnen uitgeven, terwijl zoveel anderen niet eens voldoende hebben voor hun basisbehoe!en.’

Dit artikel is verschenen in Tribune van november 2019

Tekst: Daniël de Jongh
Foto: Karen Veldkamp

 • Hoelang ben je al lid van ROOD en de SP? 
  ‘Sinds 2017. De gemeenteraadsverkiezingen kwamen eraan en een vriendin reageerde regelmatig kritisch op een extreemrechtse Vlaardingse kandidaat op Facebook. ROOD vond dat leuk en nodigde haar uit om kennis te maken. We gingen samen en zijn allebei gebleven.’
 • Wat studeer je?
  ‘Geneeskunde. Net begonnen, maar het is heel leuk. In de derde week stonden we al in de snijzaal. Dat was wel even gek, snijden in geprepareerde lichamen. Het ruikt er ook best apart. Maar het went snel. Na een kwartiertje vond ik het eigenlijk heel interessant.’
 • Wat brengt de kapitalist in jou naar boven?
  ‘Ik hou van kleding en winkelen. Maar omdat de mode-industrie klimaatvervuilend is en drij! op uitbuiting, probeer ik wel minder te kopen. Ik kies ook steeds vaker voor tweedehands. Mijn laatste aankoop? Een heel leuk bloesje met tulpen erop, gekocht bij zo’n vintage kilo-sale: een soort rondtrek- kende markt met vooral kleding uit de jaren zeventig en tachtig.’
 • Wat is je favoriete plek op de wereld?
  ‘Mijn eigen kamer, hier bij mijn ouders in Vlaardingen. En als goede tweede Noorwegen. Ik heb familie in Oslo. Echt een leuke stad: heel kalm en vriendelijk. Ik ben ook een keer naar de fjorden geweest, die zijn supermooi!’
 • Je komt uit een internationale familie? 
  ‘Ja, mijn familie komt uit Koerdistan. Een klein deel van mijn familie woont daar nog, anderen zijn gevlucht. Naar Engeland, Noorwegen, Frankrijk en Nederland. De achtergebleven familieleden wonen gelukkig niet in het gebied dat nu wordt gebombardeerd. Maar ik volg het nieuws natuurlijk wel, het is beangstigend. Ook ben ik in april naar de Vredesdag geweest. Dat we dat als SP organiseren vind ik heel tof. Voordat ik bij de SP zat, wist ik eigenlijk niet eens hoeveel Nederland bijdraagt aan de wapenindustrie. Er is zoveel aan de hand in de wereld: we moeten mensen echt wakker maken.’

Reactie toevoegen

U bent hier