h

Coronaproof stemmen in de stemstraat

30 december 2020

Coronaproof stemmen in de stemstraat

Foto: SP
De SP heeft burgemeester Eenhoorn opgeroepen om in maart één of meerdere stemstraten in te richten. Dit zodat Vlaardingers met gezondheidsklachten ook hun stem kunnen uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Bij reguliere stemlokalen is dit niet mogelijk en daarmee risicovol. 

Willem de Man, voorzitter van de SP in Vlaardingen, doet deze oproep in een brief aan de burgemeester omdat de Kamer het aan de gemeenten overlaat: “SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft de Kamer opgeroepen dit landelijk te regelen, maar daar was helaas geen Kamermeerderheid voor. Daarom doen wij nu een oproep aan onze eigen burgemeester om dit in Vlaardingen te regelen.”

Een stemstraat is vergelijkbaar met een teststraat. Vanuit de auto, lopend op of de fiets kun je langs de stembus. Bij de herindelingsverkiezingen vorige maand in Vught en Boxtel werd deze manier van stemmen al toegepast.

Brief aan de burgemeester:

Gemeente Vlaardingen
T.a.v.: Burgemeester H.B. Eenhoorn
Markt 11
3131 CR  Vlaardingen

Vlaardingen, 30 december 2020

Betreft: Inrichten stemlokaal voor mensen met coronaklachten

Geachte burgemeester,

Op 15, 16 en 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Dat wordt vanwege Corona een bijzondere uitdaging. De Tweede Kamer heeft via de Tijdelijke wet ‘Tweede Kamerverkiezingen covid-19’ een aantal maatregelen getroffen. U bent als burgemeester hoofd van het stembureau en daarmee verantwoordelijk voor het goed verlopen van de verkiezingen in Vlaardingen. Daarom doen wij aan u de volgende oproep:

Kiesgerechtigden met verkoudheidsklachten kunnen tijdens de verkiezingen niet een regulier stembureau bezoeken. Wij vragen u daarom om één of meerdere ‘stemstraten’ in te richten, zodat kiezers met klachten corona-proof kunnen stemmen vanuit bijvoorbeeld de auto.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft voorgesteld om dit in heel Nederland te organiseren. Helaas heeft een Kamermeerderheid (VVD, PVV, CDA, D66, PvdA) dit voorstel verworpen. Uiteraard staat het individuele gemeenten vrij om hier alsnog invulling aan te geven.

Vanuit het gedeelde belang voor een goede opkomst, en het belang dat iedere stemgerechtigde zelf gebruik kan maken van zijn democratische rechten, hopen wij dat u dit voorstel verder wilt uitwerken en uitvoeren.

Met vriendelijke groet,

Namens de SP-afdeling Vlaardingen,

Willem de Man,
Voorzitter SP Vlaardingen 

Reactie toevoegen

U bent hier