h

Noodlijdend Vlaardingen trekt de portemonnee voor vastgoedbeleggers

9 juni 2021

Noodlijdend Vlaardingen trekt de portemonnee voor vastgoedbeleggers

Foto: Dheza Marie Aguilar

VVD-wethouder Bikkers heeft ruim twee ton uit de bijna lege gemeentekas gehaald om aan vastgoedbeleggers te geven. Met zijn Subsidieregeling Binnenstad kunnen beleggers die hun vermogen in winkelpanden hebben gestoken geld krijgen om hun huidige panden op b-locaties in te ruilen voor winkelruimte op een aantrekkelijkere locatie. Zo kunnen vastgoedbeleggers hun rendement op hun investeringen laten stijgen. Ook draagt de gemeente graag bij aan de verhuiskosten van de hurende winkelier, zodat de pandeigenaar daar ook geen omkijken naar heeft.

De SP heeft nog geen signalen ontvangen dat beleggers in winkelpanden in zodanige armoede verkeren dat steun nodig is. SP-voorzitter Willem de Man: “Het creëren van een kernwinkelgebied door winkels uit de periferie naar leegstaande panden in een compactere binnenstad te krijgen kan prima betaald worden vanuit de toekomstige waardestijging van de betreffende panden.” De Man stelt daarbij dat er wel wat meer verwacht mag worden van de vastgoedeigenaren: “Winkeliers in de binnenstad betalen enorme huurprijzen op basis van wurgcontracten en hebben tijdens de lockdown enorme klappen gehad. De verhuiskosten en huurmatiging kunnen prima door de vastgoedeigenaar betaald worden, zonder financiële steun van de gemeente. Zonder winkeliers hebben winkelpanden immers geen waarde en geven de panden geen winst voor de belegger.”

U bent hier