h

Bewoners vragen gemeenteraad: Stop de verloedering van de VOP

22 januari 2023

Bewoners vragen gemeenteraad: Stop de verloedering van de VOP

Foto: SP

Afgelopen donderdag 19 januari heeft een groep van ruim 20 bewoners uit de VOP deelgenomen aan het sprekersplein van de Vlaardingse gemeenteraad. Yvette Weststrate, Avi Gayadin en Adri Mabelis namen het woord om de raad te vertellen dat de bewoners het zat zijn dat hun buurt achteruit holt. Overbewoning van panden door arbeidsmigranten en de vervuiling van de wijk zijn de belangrijkste punten. De SP kondigde een motie aan voor een wijkaanpak om deze zaken aan te pakken.

“Veel bewoners doen hun stinkende best om de buurt schoon te houden en gaan zelf aan de slag met de bezem om de vervuiling in de buurt tegen te gaan. Maar dan moet er wel steun zijn vanuit de gemeente anders geven mensen het op. Het is echt tijd om met een gezamenlijke aanpak te komen” aldus Yvette Westrate in een gepassioneerde oproep aan de raad wat met applaus werd ondersteund door de bewoners van de VOP op de publieke tribune. Avi Gayadin gaf aan dat een brand door insluipers in de kelderboxen onder zijn woning een belangrijke “wake-up call” was om actief te worden: “ik werd om 02.00 uur in de ochtend wakker omdat mijn woning vol met rook stond.” Adri Mabelis stelde de vraag aan de gemeenteraad waarom de invoering van het pasjessysteem voor de vuilcontainers niet eerst was voorgelegd aan de bewoners via een enquête. Een goede vraag vonden raadsleden zonder daar echter het antwoord op te hebben.   

Het inspreken van de bewoners kan hier worden terug geluisterd.

Raadslid voor de SP Maurice van Beers concludeerde het sprekersplein met de aankondiging van een motie waarin het bestuur van de stad wordt opgeroepen in gesprek te gaan met de bewoners van de VOP als eerste stap om te komen tot een specifieke wijkaanpak, daarbij de evaluatie van het vuilophaalsysteem snel uit te voeren, de raad en de bewoners hierover te informeren en spoed te zetten achter de goedkeuring van het beleid op zelfbewoningsplicht in Vlaardingen. Op 2 februari zal de gemeenteraad over de motie stemmen. 

“De problemen in de VOP zijn heftig. De mensen in de wijk hebben een gemeente nodig die haar verantwoordelijkheid pakt,” aldus Van Beers. Die tevens aangaf de problemen te herkennen en dat de partij achter de bewoners staat en samen met hen zal knokken voor de buurt.

Eerder heeft de SP voorstellen gedaan om meer te doen voor arbeidsmigranten. Zoals de bewoners van de VOP ook aangaven worden deze mensen immers uitgebuit en met teveel mensen in een appartement gestopt. Van Beers: “we horen nu verhalen van arbeidsmigranten die op straat zijn gezet en in kelderboxen overnachten. Dit zijn mensonwaardige situaties!”

Lees hier meer over de voorstellen van de SP m.b.t. arbeidsmigranten.

Reactie toevoegen

U bent hier