h

SP-fractie stelt prangende vragen aan het college van B&W over arbeidsrechten bij Tolsa

11 oktober 2023

SP-fractie stelt prangende vragen aan het college van B&W over arbeidsrechten bij Tolsa

Foto: SP
De SP-fractie in Vlaardingen heeft vandaag schriftelijke vragen ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders met betrekking tot de verontrustende arbeidsomstandigheden bij het bedrijf Tolsa, gevestigd in Vlaardingen. In mei 2023 hebben er stakingen plaatsgevonden bij Tolsa, waarbij al sprake was van intimidatie van werknemers om de staking te breken. Ondanks een akkoord dat toen is bereikt, lijken de illegale praktijken van intimidatie en "union-busting" aan te houden. Bovendien wordt gemeld dat basisregels voor veiligheid en gezondheid op het bedrijf niet voldoende worden nageleefd.

Maurice van Beers, lid van de SP-fractie, benadrukt het belang van deze kwestie: "We kunnen niet wegkijken wanneer bedrijven in Vlaardingen stelselmatig arbeidsrechten schenden en werknemers intimideren, kritische medewerkers ontslaan en veiligheidsnormen niet handhaven. Het college van B&W heeft de verantwoordelijkheid om in te grijpen en de belangen van de werknemers te beschermen."

De SP-fractie roept het college van B&W op om de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

1. Bent u het met ons eens dat we niet kunnen wegkijken wanneer in Vlaardingen bedrijven actief zijn die stelselmatig op grove wijze arbeidsrechten schenden, zoals het intimideren van werknemers, ontslaan van kritische medewerkers, union-busting en het niet handhaven van de veiligheidsnormen?

2. Bent u bereid in gesprek te gaan met de arbeiders van het in Vlaardingen gevestigde bedrijf Tolsa – voor een groot gedeelte inwoners van Vlaardingen - over de situatie?

3. Bent u bereid om, als u misstanden constateert, in coördinatie met de vakbond en arbeidsinspectie de bedrijfsleiding van Tolsa aan te spreken?

De SP-fractie maakt zich ernstige zorgen over de situatie bij Tolsa en roept het college van B&W op om actie te ondernemen om de arbeidsrechten en de veiligheid van werknemers te waarborgen. Het college wordt verzocht om deze vragen serieus te nemen en met passende maatregelen te komen om de situatie te verbeteren.

Reactie toevoegen

U bent hier